De verloskundige

Moderne jonge vrouwen worden bestookt met de boodschap: zwangerschap is heel gevaarlijk en het is maar de vraag of jij het er normaal vanaf brengt. Gelukkig hebben wij veel high tech in huis om je baby in de gaten te houden want we kunnen er niet op vertrouwen dat jij iets zou opmerken. En wat betreft je bevalling: hoop er maar het beste van. Pijnstilling  en techniek zijn voorhanden en hopelijk gaat het dan lukken. En anders hebben we plan B, een keizersnede

Kortom,  het zelfvertrouwen van vrouwen wordt stelselmatig ondermijnd. 

Verloskundigen worden geacht het zelfvertrouwen van vrouwen te versterken, hen ervan te overtuigen dat ze dit gewoon aankunnen met ondersteuning.  Ondersteunen is het  belangrijkste deel van hun taak. Hiervoor is het nodig dat je een vertrouwensband opbouwt met je verloskundige.

Tegenwoordig is dat moeilijk. Vroeger waren vroedvrouwen meestal ongetrouwde vrouwen die dag en nacht beschikbaar waren voor hun cliënten. Ze kenden het hele dorp, vaak  hadden ze meerdere generaties geholpen. Tegenwoordig zijn verloskundigen gewoon getrouwd, hebben een gezin en een sociaal leven naast hun baan. Dat betekent dat verloskundigen niet meer solo werken. Ze werken in maatschappen en die kunnen behoorlijk variëren in grootte. En als je als zwangere bij een maatschap komt van 8 verloskundigen die je allemaal moet leren kennen is het lastig om een vertrouwensband op te bouwen.

Voor verloskundigen is dit systeem ook vaak onprettig. Het is fijn dat je werk en gezin kunt combineren, maar vaak zou je willen dat je meer tijd had voor vrouwen. Continuïteit van zorg is niet hetzelfde als continuïteit van zorgverlener.

Het Nederlandse systeem is zo ingericht dat de verloskundige ongeveer 130 vrouwen per jaar onder haar hoede heeft. Daar zijn ook vrouwen bij die een miskraam hebben, of die ze alleen maar in het kraambed ziet na een ziekenhuisbevalling met een gynaecoloog. 

Dit is, vergeleken met buitenlandse collega’s een krankzinnig hoge werklast. Dat betekent dat de verloskundige niet de tijd en de aandacht kan geven die ze zou willen geven.