Persen

Wanneer de ontsluiting bijna volledig is merken vrouwen vaak dat ze een beetje drukgevoel krijgen op het hoogtepunt van de wee. Het hoofdje van de baby komt steeds dieper tijdens de wee waardoor het drukgevoel steeds sterker wordt. Uiteindelijk is het niet meer op te houden.

De uitdrijvingsfase, het persen, begint met onhoudbaar drukgevoel. Dat valt samen met volledige ontsluiting. Gaan persen, zonder drukgevoel, omdat je 10 cm hebt is niet aan te raden. De baarmoeder is nog niet aan het uitdrijven. Sommige vrouwen ervaren even een rustpauze in de weeën. Dit noemen we de ‘rest and be thankful’ fase. Je kunt even uitrusten en na een pauze die kan duren van 10 minuten tot ruim een uur, beginnen de persweeën. Je kunt niet anders dan meewerken tot de baby geboren wordt.

De meeste vrouwen nemen instinctief een houding aan waarin ze rechtop hurken of voorover leunen. Deze houding heeft als voordeel dat je bekken ruimer is en dat je beter voelt wat er gebeurt. Er is voldoende evidence dat rugligging voor een barende vrouw tegennatuurlijk is. Helaas is het vooral in ziekenhuizen nog steeds erg gebruikelijk dat een vrouw liggend op haar rug bevalt. Moderne verlosbedden kun je met één druk op de knop in alle standen zetten, dus ook als je aan apparatuur ligt hoef je niet op je rug liggend te bevallen.