Overname

Mocht vliezen breken onvoldoende helpen dan is een infuus met weeënstimulerend middel de enige andere oplossing. 

Dit kan niet thuis, dit moet in een ziekenhuis gebeuren. Je krijgt een infuus in je hand, en de baby wordt in de gaten gehouden met een CTG apparaat. Dit betekent dat je bewegingsvrijheid ietwat ingeperkt is. Je kunt vaak prima op de baarbal zitten naast het apparaat maar de lengte van het snoer bepaalt hoeveel speelruimte je hebt. Sommige ziekenhuizen hebben een draadloos CTG. 

Wanneer je een infuus nodig hebt wordt  zullen de Begeleiding en Bewaking worden overgenomen door het ziekenhuis team. Je eigen verloskundige verdwijnt dan uit beeld. Dat betekent voor jou, zeker als je een thuisbevalling gepland had, een verandering die soms het parasympatische proces verstoort. De weeën stoppen bijvoorbeeld  helemaal tot je je weer op je gemak voelt. Een doula gaat met je mee, dat scheelt. 

Wanneer er tijdig wordt overgegaan tot vliezen breken en eventueel infuus bij NVO ben je zeker niet uitgeput als je aan het infuus gaat.Je hebt dan nog energie over voor het stuk ontsluiting dat nog moet gebeuren en om als het zover is, zelf krachtig mee te persen. Uitgeputte vrouwen hebben veel meer kans op een vacuüm bevalling, inknippen en meer bloedverlies.

Tijdig ingrijpen normaliseert de baring!