Normaal bevallen

Om te kunnen zien of een bevalling normaal verloopt moeten we eerst een duidelijke definitie van normaal hebben.

Een bevalling verloopt normaal wanneer het spontaan begint, vordert met minimaal 1 cm ontsluiting per uur en de vrouw op eigen kracht haar baby baart zonder schade aan moeder of kind.

Op deze manier duurt een bevalling niet langer dan maximaal 12 uur. 

Deze definitie is heel simpel en duidelijk. Maar hoe bereik je dit?Waarschijnlijk word je, net als elke  vrouw die voor de eerste keer zwanger is, overstroomd  met enge verhalen.Urenlang pijn, enorm ingeknipt, vacuumbevalling, keizersnede noem het maar op.  Hoe komt het toch dat de mensheid niet is uitgestorven is de vraag, want antibiotica, adequate pijnstilling, vacuums en keizersnedes zijn allemaal pas tot volle bloei gekomen na de 2e wereldoorlog.

In de 18e eeuw werden er verlostangen ontwikkeld, maar die werden niet voor gewone vrouwen gebruikt, alleen voor de rijken die een dokter konden betalen.Ging bevallen nu vroeger altijd van een leien dakje? Nee, zeker niet. Maar toch overleefden de meeste vrouwen en baby’s.

De top 3 van doodsoorzaken die aan zwangerschap gerelateerd zijn, is al eeuwen onveranderd., namelijk infecties, problemen veroorzaakt door hoge bloeddruk en doodbloeden. Hier zijn enorme winsten behaald door maatregelen als handenwassen, moderne antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en de mogelijkheid van bloedtransfusies. Ook voor (extreem) vroeggeboren kinderen en kinderen met aangeboren afwijkingen is de opvang enorm verbeterd.

Maar bedenk wel, het is een kleine groep die van deze moderne verworvenheden profiteert. De meeste vrouwen tussen 18 en 40 jaar worden meermaals zwanger en bevallen dan in de uitgerekende periode van een gezonde baby met een mooi geboortegewicht.  Dat is normaal.

Deze website is gebaseerd op het boek Proactive Support of Labor.