Keizersnede

Wanneer een vrouw bevalt met een keizersnede wordt de baby door de buikwand van de moeder geboren. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de geboorte van het kindje wordt de buik weer gehecht.

Een keizersnede wordt gedaan om diverse redenen. Een veel voorkomende reden is bijvoorbeeld een stuitligging van de baby. Wanneer van te voren besloten wordt tot een keizersnede noemen we dit een geplande of primaire keizersnede. In dit geval kun je altijd vragen om een moeder- en kindvriendelijke keizersnede. Dit wordt in steeds meer ziekenhuizen aangeboden.

Soms treedt er een complicatie op tijdens de bevalling waardoor een keizersnede op dat moment noodzakelijk wordt. In dat geval spreken we van een spoedkeizersnede of secundaire keizersnede.

Niet elke complicatie vraagt om even snel ingrijpen. Als een baby het ernstig benauwd heeft moet er snel worden ingegrepen, maar bij Niet Vorderende Ontsluiting komt een kwartiertje er niet erg op aan. In principe gaat een keizersnede tegenwoordig met een ruggenprik. Jullie maken dan samen de geboorte van jullie kindje mee. 

Na een keizersnede worden de bloeddruk, de polsslag, het bloedverlies en de hoeveelheid urine regelmatig gecontroleerd. Via het infuus krijg je vocht toegediend.
Bij een ruggenprik heb je de eerste uren na de operatie nog geen controle over je benen. Geleidelijk krijg je het gevoel en de kracht in je benen terug.
De blaaskatheter die de urine afvoert geeft soms een onaangenaam gevoel. Meestal verwijdert de verpleegkundige de katheter de dag na de operatie

Na een keizersnede duurt het herstel meestal langer dan na een vaginale bevalling.  Aan elke operatie zitten risico’s, dus ook aan de keizersnede. De meest voorkomende problemen na een keizersnede zijn: bloedarmoede, een blaasontsteking of een beschadiging van de blaas, een nabloeding in de buik, wondinfectie, trombose, blaasbeschadiging of darmen die niet op gang komen.

Door de keizersnede ontstaat een litteken in de baarmoeder. Er bestaat een kleine kans dat dit litteken gaat scheuren bij een volgende bevalling. Ook is er een kleine kans dat tijdens een volgende zwangerschap de moederkoek ingroeit in het litteken van de keizersnede. Dit kan na de bevalling leiden tot veel bloedverlies; soms moet dan de baarmoeder verwijderd worden.

Vrouwen die met een keizersnede bevallen zijn krijgen nogal eens opmerkingen te horen als: jij bent er lekker makkelijk vanaf gekomen. De meeste keizersnedemoeders zijn het daar niet mee eens.

De keizersnede is een grote buikoperatie. Je moet hier goed van herstellen. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je weer normaal huishoudelijk werk kunt doen of mag autorijden.