Geboorteplan

De meeste zorgverleners plannen een extra lange sessie van ongeveer 36 weken om met je te praten over de aanstaande geboorte. Een geboorteplan is een weergave van jouw ideeën en wensen omtrent je bevalling. Veel ziekenhuizen hebben een concept-geboorteplan dat je kunt gebruiken.
Het is een hulpmiddel om het team te helpen samenwerken, maar het blijft slechts een hulpmiddel. Je moet nog steeds met verloskundige of gynaecoloog praten en je opties en beslissingen bespreken.
Eenvoudig en kort is het beste. Het moet op een A4tje passen. Probeer realistisch te zijn en wees je ervan bewust dat bij je bevalling ook je zorgteam, je partner, de baby en je familie betrokken zijn. Je geboorteplan werkt het beste als je opschrijft wat je wilt en wat je het liefst zou doen als de dingen niet gebeuren zoals je gepland had. Je kunt bijvoorbeeld schrijven: ‘Ik wil dat elke ingreep aan mij wordt uitgelegd voor ik een beslissing neem’. Dat is vanzelfsprekend.
Maar de honden erbij hebben in de slaapkamer tijdens de bevalling is iets om met je verloskundige te bespreken.
Wees realistisch: een bevalling in een kamer met kaarslicht is thuis prima, maar kaarsen zijn ten strengste verboden in een ziekenhuis. Je kunt de honden ook niet meenemen, maar je mag wel je eigen muziek meenemen.
Dingen die je kunt specificeren in een geboorteplan: waar wil je bevallen? Hoe hoop je te bevallen? Als het niet je eerste baby is, wat vond je leuk en wat niet de laatste keer? Wat zijn jouw ideeën over pijnstilling? Ga je borstvoeding geven of flesvoeding geven? Heb je nog andere verzoeken die je wilt delen? Zie ook Bespreekpunten. Schrijf het op, print het uit en neem het mee om het te bespreken.