Effectieve weeen

Tegen het einde van je zwangerschap zul je merken dat je buik soms erg hard is. De baarmoeder is een spier. Aan het einde van de zwangerschap is die spier volledig uitgerekt. Die spier reageert op elke prikkel, zoals het uit de auto tillen van zware boodschappentassen, een volle blaas, achter je peuter aan rennen. Een spier die geprikkeld wordt trekt samen. Dat is een harde buik, geen bevallingswee. De vezels van de baarmoederspier werken op dat moment nog niet samen.

Tijdens een wee trekt je baarmoeder ook samen, maar op een andere manier. De spiervezels werken dan samen. Contracties bewegen in een golfachtige beweging van de bovenkant van de baarmoeder naar de onderkant. Sommige vrouwen beschrijven weeën als sterke menstruatiekrampen. Het komt, stijgt naar een piek en ebt weer weg. Tijdens een samentrekking wordt je baby dieper in je bekken geduwd, het hoofd drukt op de baarmoederhals, wat ontsluiting veroorzaakt.

Goede weeën zijn effectieve weeën.We noemen de weeën effectief wanneer de ontsluiting vordert met 1 cm per uur of meer. Dit kan alleen worden gecontroleerd met een vaginaal onderzoek. Niets is frustrerender dan pijnlijke weeën voor niets. Je ademt zoals je werd geleerd, je partner wrijft over je rug en dan zien we dat de ontsluiting niet vordert. De samenwerking tussen de spiervezels is niet goed. Dit gebeurt vooral bij vrouwen die voor het eerst bevallen.

Als de ontsluiting niet vordert, zelfs als je nog steeds minder dan 3-4 cm hebt, wordt Bijsturen geadviseerd.