Zwanger

Zwangerschap is een heel bijzondere periode in je leven. Je bent niet meer alleen, je bent met z’n tweeën, samen met iemand die zonder jouw lichaam nog niet zelfstandig kan bestaan.  Die afhankelijk is van jou en dat ook na de geboorte nog wel een jaar of twintig blijft. Zwangeren zijn zich hier zeer van bewust. Foliumzuur al voor de zwangerschap slikken, niet roken, niet drinken, gezond eten worden allemaal belangrijker. Je wilt, samen met je partner het beste voor je kindje.

En natuurlijk maak je vol verwachting een eerste afspraak bij de verloskundige. Verloskundigen worden opgeleid om zelfstandig zwangeren te begeleiden, je bij de bevalling te helpen en daarna in het kraambed je de eerste tien dagen te begeleiden, samen met de kraamzorg om de overgang van stel zonder kinderen naar gezin wat makkelijker te maken.

Verloskundigen verrichten ook medische taken zoals bloeddruk meten en je onderzoeken. Doel hiervan is om eventuele problemen bijtijds op het spoor te komen en een vrouw dan te verwijzen naar een gynaecoloog voor aanvullend onderzoek.

Tegenwoordig is dit aan het veranderen naar: we gaan er van uit dat je een probleem hebt en we zullen niet rusten tot we het gevonden hebben.

Dit maakt veel vrouwen erg onzeker. Voor je grootmoeders waren zwangerschap en bevalling bijna vanzelfsprekendheden na de trouwdag. Een onderdeel van het normale vrouwenleven. Het overkwam haar. En natuurlijk kon ze het aan.