De klok

Als je lekker in je bevalling zit en de ontsluiting gaat vlot dan hoeft er verder niet ingegrepen te worden. Jij en je partner vangen de weeën samen op, de verloskundige en de doula of kraamverzorgende zijn er ter ondersteuning. De verloskundige zal regelmatig naar de hartslag van de baby luisteren om te kijken of die het nog naar zijn zin heeft. En je kunt er vanuit gaan dat je binnen 12 uur nadat de bevalling is begonnen, je baby in je armen hebt.

Wanneer je een poliklinische bevalling hebt gepland zal de verloskundige in overleg met jullie bepalen wanneer het vertrek moment is. Zij is meestal degene die opbelt naar het ziekenhuis of geboortecentrum.

Bij een eerste bevalling is een van de meest voorkomende complicaties een niet vorderende ontsluiting. NVO. Je hebt regelmatige pijnlijke weeën maar de ontsluiting blijft hangen. Als je een vertrouwd iemand naast je hebt, in een omgeving waar jij je op je gemak voelt, zodat je je kunt overgeven aan je bevalling, is de kans hierop wat minder. NVO wordt door sommigen ook wel genoemd: niet voldoende ondersteuning.

Onderdeel van de Bewaking is dat de voortgang van de bevalling wordt beoordeeld met een inwendig onderzoek. De grootste kans op NVO heb je als de diagnose: ‘de bevalling is begonnen’ wordt gesteld met minder dan 3 cm.

Sommige verloskundigen en gynaecologen zullen zeggen dat je in de latente fase bent. Latente fase bestaat niet. De bevalling is begonnen of niet. Vergelijk het met: je bent een beetje zwanger,  of de doek is half steriel. Flauwe kul dus.

Het is belangrijk dat je hiernaar vraagt tijdens je zwangerschap: gelooft u in latente fase? Want latente fase kan volgens de aanhangers wel 8 uur duren. Dat betekent voor jou concreet 8 uur pijnlijke weeën terwijl er geen vordering van de ontsluiting tegenover staat. Dat is voor de meeste vrouwen ontzettend ontmoedigend.  Zoals je kunt zien op het plaatje van het partogram: er loopt een schuine streep doorheen. Bij een goed begeleide en bewaakte baring zie je dat het verloop van de ontsluiting evenwijdig loopt aan de schuine streep of naar links afbuigt.