De baby

Aan het eind van je zwangerschap draait de baby bijna altijd met het hoofdje naar beneden. Een enkeling ligt met de billetjes naar beneden, ongeveer 3%. De meeste baby’s gaan dan met het hoofdje in het bekken liggen. Dat is indalen. Je merkt dat doordat je vaker moet plassen en soms moeilijker omhoog komt uit een diepe stoel.

Wanneer de baby indaalt in het bekken betekent dat dat hij goed past. Maar ook niet ingedaalde baby’s passen door het bekken. Die dalen tijdens de bevalling in. Tijdens de bevalling wordt je bekken ruimer en beweeglijker. Dat wordt veroorzaakt door de hormonen die een rol spelen bij de weeën. 

Een zenuwachtige hulpverlener zal soms bezorgd tegen je zeggen: ‘die baby is erg groot. Laten we de bevalling maar opwekken, want anders kan hij niet door je bekken.’  Dit jaagt de meeste zwangeren angst aan en angstige vrouwen bevallen minder goed. Een parasympatisch proces is al verstoord voor het goed en wel begonnen is. 

Houd er rekening mee dat schatten van het gewicht van de baby heel onbetrouwbaar is. 10-15% verschil is mogelijk. Of het nu met een echo of met de hand geschat wordt.

Wanneer de bevalling wordt ingeleid is het veel moeilijker om effectieve weeën te krijgen. Je lichaam is er nog niet aan toe en ook de verweking van je bekken gaat zeer moeizaam. Bovendien lig je met een inleiding meestal in bed, al dan niet met een ruggenprik.  Dus er wordt een situatie gecreëerd waarin de kans dat de bevalling eindigt in een keizersnede erg vergroot wordt. De reden voor de keizersnede wordt dan genoteerd als: te grote baby die niet door het bekken past. Terwijl het een mislukte inleiding is. Inleiden is een van de meest misbruikte ingrepen in de verloskunde.

Bovendien is er geen enkele evidence die aantoont dat de uitkomsten voor moeder en kind beter worden wanneer de bevalling wordt ingeleid vanwege een ‘groot kind’.

Wanneer je gaat bevallen van een geschat groot kind zie je dat vrouwen die effectieve weeën hebben net zo vlot bevallen van een baby van 8,5 pond als van een baby van 5 pond. Het gewicht van de baby is niet zo belangrijk. 

Als een baby echt te groot is voor het bekken, en de moeder heeft effectieve weeën zien we dat de ontsluiting blijft hangen na 7 cm. De baby komt dat niet meer dieper in het bekken. De eerste stap is dan Bijsturen. Als dat na 2 uur geen resultaat oplevert is het tijd voor een keizersnede. 

Wanneer het op deze manier wordt aangepakt zien we dat er maar heel weinig keizersnedes nodig zijn vanwege ‘te grote baby’. En zien we heel wat verrassingen op de weegschaal van kinderen die groter of kleiner zijn dan geschat.