Bewaken

Tijdens je zwangerschap zul je regelmatig gecontroleerd worden. Naarmate je zwangerschap vordert ga je vaker op controle. Bloeddruk, gewicht, groei van de baby worden allemaal in de gaten gehouden. Dat is bewaking tijdens de zwangerschap.

De normale bevalling begint spontaan tussen 37 en 42 weken. Elke dag in die periode is goed. Er is momenteel ontzettend veel discussie over de wenselijkheid om een zwangerschap hoe dan ook te beëindigen vanaf 41 weken. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd en daar wordt hier verder niet op in gegaan.  Als jij je goed voelt, de baby normaal beweegt en er voldoende vruchtwater is, is er niets aan de hand. Een baby waarvan de placenta minder goed werkt zal minder gaan bewegen want elke beweging kost zuurstof. Dus als je baby lekker beweegt heeft hij voldoende zuurstof.

Inleiden is dan ook niet aan te raden. Inleiden is een van de meest misbruikte ingrepen in de verloskunde. Een baarmoeder die er niet aan toe is wordt geforceerd. Een parasympatisch proces wordt verstoord.

Uiteindelijk bevalt een vrouw wel, maar vaak zijn het zeer langdurige, pijnlijke bevallingen. Je kunt natuurlijk een ruggenprik krijgen maar dat vergroot de kans op een kunstverlossing, en veel moeders kijken met zeer gemengde gevoelens terug op een inleiding.

Ze zijn verlost, ze hebben niet gebaard. 

Een vrouw die goed bevallen is staat meestal goed op uit haar kraambed. Zij en haar baby hebben een goed hechtingsproces kunnen doorlopen, de kans dat de borstvoeding goed op gang komt is erg groot, en ze kan haar normale taken aan. Een moeder die na 10 dagen nog uitgeput is, slecht slaapt, geplaagd wordt door pijnlijke hechtingen, haar baby niet goed kan verzorgen, zal vaak een  gevoel van mislukken hebben. Jaarlijks ontwikkelen 3000-4000 vrouwen een posttraumatisch stress stoornis na een bevalling.