Begeleiding tijdens bevalling

Zoogdieren die baren zijn even heel kwetsbaar. Ze kunnen op dat moment niet hard wegrennen als ze een aangevallen zouden worden. Vandaar ook dat bij zoogdieren een succesvolle baring nooit langer duurt dan een paar uur. 

Een barende vrouw heeft rust, vertrouwen en veiligheid nodig. Veiligheid is een eerste vereiste. Waar voel jij je veilig? Waar voel je dat er over je gewaakt wordt? Want je kunt het zelf even niet dus moet je iemand hebben die je kunt vertrouwen. Op wie je kunt rekenen dat hij/zij ervoor zorgt dat de veiligheid van jou en je baby in de gaten worden gehouden. 

Je verloskundige is de eerst aangewezen persoon. Van oudsher was de taak van de verloskundige om naast de barende te zitten.  Een verloskundige is opgeleid om te Begeleiden en te Bewaken. De vrouw doet het werk, en je verloskundige waakt over jou en de baby. Als barende hoef je je niet bezig te houden met je omgeving. 

Zoals eerder ook al uitgelegd is: het systeem in Nederland is hier niet echt op ingericht. In de zwangerschap zie je meestal meer dan 2 verloskundigen en het is maar de vraag wie er bij je komt tijdens de bevalling. 

Kraamzorg organisaties nemen graag een deel van de begeleiding over tijdens de bevalling, een kraamverzorgster komt dan bij je zitten, maar dat is in principe iemand die je nog nooit hebt ontmoet en van wie je maar moet afwachten of je een klik met haar hebt. De kraamverzorgsters doen enorm hun best om je ter wille te zijn, maar het feit dat het onbekenden zijn maakt het lastig. Een doula is zeker een optie om te overwegen tijdens de bevalling. Met haar maak je uitgebreid kennis voor de bevalling. Alleen de kosten zijn vaak een probleem vooral omdat de meeste zorgverzekeraars deze kosten niet vergoeden.

Het is dus belangrijk dat je tijdens je zwangerschap het gesprek aangaat met de verloskundigen. Vraag wat je van hen kunt verwachten tijdens de bevalling. Blijven ze bij je of niet? Waar hangt dat van af?

Van medische hulpverleners wordt verwacht dat ze Evidence Based  (op bewijs gebaseerd) werken. Dat wil zeggen dat ze doen wat volgens onderzoek de beste manier is om iemand te behandelen. Er is heel veel evidence die wijst op het belang van continue ondersteuning door 1 persoon, liefst een vrouw die geen familie is. De verloskundige is de ideale persoon hiervoor. Vraag aan je zorgverzekeraar bij welke verloskundige bij jou in de buurt je er van op aan kunt dat je 1 op 1 begeleiding krijgt tijdens je bevalling. Je kunt je wensen en afspraken hierover vastleggen in een Geboorteplan zodat elke hulpverlener die op de hoogte is.